Hoppa till innehåll

Östgöta-Flytts flyttkalender

  En flytt är ofta en av de mest utmanande upplevelserna i livet. Tiden inför flytten är vanligtvis fylld med både spänning och oro. För att göra övergången mellan bostäderna så smidig som möjligt kan du luta dig mot denna flyttkalender från Östgöta-Flytt. Detta är en guide som vägleder dig genom processen och förklarar vad du bör göra vid olika tidpunkter inför din flytt.

  Vi börjar med att beskriva de inledande förberedelserna som kan utföras flera månader i förväg. Därefter fortsätter vi i kronologisk ordning och avslutar med vad som behöver göras under de sista dagarna före flytten, på flyttdagen samt efter själva flytten. Genom att följa denna detaljerade tidslinje och våra råd kan du se till att allt flyter på och att inget lämnas åt slumpen.

  3 månader före flytten

  Påbörja din flytt med god framförhållning. Redan tre månader före planerad flytt är det ett bra läge att börja med de första förberedelserna. Du kan då se över ditt nuvarande boende och eventuella avtal som behöver sägas upp eller justeras. Om du hyr din bostad är det viktigt att säga upp ditt hyreskontrakt i tid för att undvika onödiga kostnader.

  Detta är också ett utmärkt tillfälle att börja rensa bland dina ägodelar. Genom att sortera dessa samt donera, sälja eller kasta saker du inte längre behöver minskar du storleken på flyttlasset. Därmed förenklar du packningen och underlättar hela flyttprocessen.

  Att göra:

  • Börja planera för flytten. Bestäm flyttdatum och börja rensa bland dina tillhörigheter.
  • Säg upp hyreskontraktet. Tänk på att du sannolikt har tre månaders uppsägningstid på din hyreslägenhet.

  2 månader före flytten

  Två månader före flytten är det dags att fatta beslut om huruvida du vill hantera flytten själv. Om du väljer att anlita oss på Östgöta-Flytt är det hög tid att kontakta oss nu. I samma veva kan du även börja införskaffa packmaterial såsom kartonger, bubbelplast och tejp.

  Detta är även en bra tidpunkt att gå igenom dina försäkringar och se till att du har ett tillräckligt skydd. Kontakta dina nuvarande försäkringsbolag och diskutera ditt behov för att säkerställa att du är helt skyddad efter flytten.

  Att göra:

  • Boka flyttfirma. Boka oss på Östgöta-Flytt för att underlätta din flytt.
  • Införskaffa packmaterial. Vi säljer emballage och flyttkartonger.
  • Se över dina försäkringar. Gör en genomgång av dina försäkringar och ditt behov samt gör de förändringar som krävs.

  1 månad före flytten

  En månad före flytten är det läge att börja planera detaljerna och packa. Skapa en packlista och börja packa de saker du använder mest sällan. Se vår guide för flyttpackning för tips på hur du effektivt kan packa ditt bohag.

  Att göra:

  • Börja packa och märka kartongerna. Börja med att packa ner de saker du sällan använder och packa på ett strategiskt sätt. Ta fram en detaljerad packlista där du antecknar vad varje kartong innehåller och märk även upp kartongerna. På så vis underlättar du uppackningen och får enklare att hålla koll på dina tillhörigheter.
  • Adressändra. Kom ihåg att adressändra och meddela din nya adress till relevanta myndigheter och företag.

  2 veckor före flytten

  De sista veckorna före flytten bör du fokusera på att packa det som återstår. Du bör även göra såväl din gamla bostad som den nya redo, om möjligt. Planera för städningen av den gamla bostaden och se till att den nya är förberedd för att kunna ta emot dina saker. Kom ihåg att vi erbjuder flyttstäd i Östergötland vid behov.

  Att göra:

  • Fortsätt packa. Intensifiera packningen, men var systematisk och märk upp alla flyttkartonger.
  • Planera för flyttstädningen. Boka flyttstäd om du inte planerar att städa din gamla bostad på egen hand.

  7 dagar före flytten

  Flytta de abonnemang som kan flyttas samt säg upp övriga abonnemang och teckna nya.

  Att göra: Säg upp eller flytta alla dina abonnemang.

  5 dagar före flytten

  Placera alla värdesaker, såsom smycken, bankböcker och värdehandlingar. Placera dessa i en särskild väska som du tar med dig som handbagage på flyttdagen.

  Att göra:

  • Packa ihop dina värdesaker. Förvara dessa i en särskild väska som du själv transporterar på flyttdagen.

  4 dagar före flytten

  Börja städa lite smått. Stapla färdiga flyttkartonger nära dörren.

  Att göra:

  • Börja städa. Torka av ytor som är tomma. Forsla bort eventuellt skräp och stapla alla de kartonger som är färdigpackade nära ytterdörren.

  3 dagar före flytten

  Gå igenom dina tillhörigheter och packa det viktigaste i en väska. I väskan packar du allt som kommer att behövas under den närmaste veckan eller två. Tänk på att dessa nödvändigheter bör inkludera allt från livsmedel och köksgeråd till sängkläder, kläder och toalettartiklar. Tänk ungefär som att du ska åka bort på en semester eller liknande. Det kan även vara värt att ha en låda med verktyg tillgänglig.

  Att göra:

  • Packa ner det viktigaste i en väska. Packa en väska med allt du behöver under själva flyttdagen samt under den första veckan efter flytten.

  2 dagar före flytten

  Packa ner det sista från köket.

  Att göra:

  • Packa ner köket. Ställ porslinet på högkant med skyddande pappersmaterial emellan. Stapla kartongerna tre i höjd. Glöm inte bort att packa ner eventuella klockor och gardiner!

  1 dag före flytten

  Försäkra dig om att alla kartonger är redo att bäras ut till flyttbilen.

  Att göra:

  • Se till att bohaget är redo att flyttas. Skapa även en gångväg mellan flyttkartongerna så att vi kan röra oss mellan de olika rummen.

  På flyttdagen

  På flyttdagen ser du till att allt är färdigt så att Östgöta-Flytt kan börja flytta ditt bohag. Se även till att du har en väska tillgänglig med allt du behöver under de första dagarna i din nya bostad.

  Att göra:

  • Släpp in flyttfirman. Se till att vara tillgänglig för att släppa in Östgöta-Flytt samt ge oss eventuella instruktioner.

  Efter flytten

  När flytten väl är över och du har kommit på plats i ditt nya hem är det dags att påbörja uppackningen. Börja med att packa upp de viktigaste lådorna först. Ta dig tid att ordna och inreda ditt hem precis som du vill ha det.

  Att göra:
  Packa upp. Börja att systematiskt packa upp flyttkartongerna rum för rum.