Hoppa till innehåll
Hem » Info » Guide för flyttpackning

Guide för flyttpackning

  I denna guide för flyttpackning vägleder vi dig genom varje steg i packningen inför flytten. Vi börjar med förberedelserna och förklarar sedan hur du bäst packar rum för rum i din bostad. Vi delar med oss av insikter och tips som vi har samlat på oss genom många års arbete i flyttbranschen. Läs igenom tipsen för att få hjälp att organisera, packa och skydda dina tillhörigheter på det mest effektiva sättet!

  Innan du börjar packa

  Det är viktigt att planera och förbereda packningen ordentligt. Därför bör du läsa denna guide för flyttpackning innan du ens öppnar en kartong och börjar packa. För att börja i rätt ände bör du först:

  Sortera och rensa

  • Inventera. Gå igenom ditt hem, rum för rum, och gör en lista över alla dina ägodelar. Du får då en bra överblick över vad du faktiskt har samt vad du vill och behöver ta med dig.
  • Rensa ut. Bestäm dig för vad som ska följa med till det nya hemmet samt vad som kan säljas, doneras eller kastas. Om du inte har använt något på över ett år bör du fråga dig själv om saken ifråga verkligen behövs. Genom att minska mängden prylar du flyttar sparar du både tid och pengar. Dessutom får du en nystart i den nya bostaden.

  Skapa en packplan

  • Prioritera rummen. Bestäm i vilken ordning du ska packa de olika rummen i bostaden. Det är klokt att börja med de områden som används minst. Några exempel på sådana är garage, förråd och gästrum.
  • Ha en tidsplan. Sätt upp en realistisk tidsplan för din packning. Börja packa så tidigt som möjligt, helst flera veckor före flyttdagen. Sätt också upp dagliga eller veckovisa mål med flyttpackningen för dig själv.

  Införskaffa packmaterial

  • Skaffa bra packmaterial. Investera i starka kartonger i olika storlekar. Du kan även behöva införskaffa packtejp, bubbelplast, packpapper och märkpennor. Med hjälp av rätt material kan du packa på ett säkrare och mer strukturerat sätt. Vi på Östgöta-Flytt säljer emballage och flyttkartonger.
  • Återanvänd och återvinn. Kika på vad du redan har hemma som kan användas för packning. Det kan till exempel vara gamla tidningar, lakan och handdukar som kan användas för att skydda ömtåliga föremål.

  Packa rum för rum

  När du har förberett och införskaffat packmaterial är det dags att påbörja själva packningen. Packa rum för rum för att hålla processen så organiserad för möjligt. Så här kan du gå tillväga för att effektivt packa de olika rummen i ditt hem:

  Garage och förråd

  Garage och förrådsutrymmen innehåller ofta saker som inte används regelbundet. Därför är det vanligtvis bra att börja packa på dessa ställen.

  Gör så här:

  • Rensa först. Börja med att rensa ut och sortera verktyg, trädgårdsutrustning och andra föremål.
  • Tänk på farliga ämnen. Kom ihåg att flyttföretag inte får flytta vissa typer av ämnen. Några exempel på sådana är färg, lösningsmedel och gasbehållare. Dessa behöver du hantera separat.
  • Packa smart. Använd gärna originalförpackningar för att packa verktyg och utrustning om detta är möjligt. I annat fall kan du använda starka kartonger och fylla ut eventuella tomrum med tidningspapper eller handdukar för extra skydd.

  Vardagsrum

  Vardagsrummet är ofta fyllt med en blandning av stora möbler, elektronik och prydnadssaker.

  Gör så här:

  • Elektronik: Använd originalförpackningen till TV:n, stereon och dina datorer för bästa skydd. Om sådana inte finns kan du istället använda kartonger med tillräckligt utrymme och skydda elektroniken med bubbelplast.
  • Böcker och hyllor: Packa böcker i mindre kartonger för att hålla vikten på en hanterbar nivå. Om du packar dessa i en normalstor flyttkartong kommer kartongen bli väldigt tung. Om möjligt bör du också montera ner stora bokhyllor för att underlätta transporten.
  • Prydnadssaker: Använd bubbelplast eller packpapper för att skydda ömtåliga prydnadssaker. Märk även kartongerna med texten “AKTAS” eller “ÖMTÅLIGT”.

  Sovrum

  Sovrummet innehåller personliga tillhörigheter, kläder och ofta större möbler.

  Gör så här:

  • Kläder: Använd lådinsatser till garderober för att packa kläder som hänger i skåp. Packa övriga kläder i koffertar eller kartonger.
  • Sängen: Demontera sängstommen och märk alla delar och skruvar för att underlätta monteringen i ditt nya sovrum. Använd ett madrasskydd för att skydda madrassen under transporten.
  • Personliga tillhörigheter: Packa viktiga dokument och små värdefulla föremål separat. Ta sedan med dig dessa i din egen bil under flytten.

  Kök

  Köket kan vara det mest tidskrävande rummet att packa. Detta beror på att det ofta hyser många mindre föremål och ömtåliga saker.

  Gör så här:

  • Porslin och glas: Använd bubbelplast och packpapper. Placera tallrikar vertikalt i förstärkta kartonger. Fyll ut eventuella tomrum för extra stabilitet.
  • Elektriska apparater: Packa om möjligt dessa i originalförpackningen. Annars bör du rengöra, torka och packa de olika apparaterna separat med tillräckligt skydd.
  • Matvaror: Överväg att donera icke-öppnade matvaror vars bästföredatum inte har passerat till en välgörenhetsorganisation eller liknande. Packa endast de matvaror som du verkligen behöver.

  Badrum

  Badrummet innehåller kanske inte lika många saker som vissa av de övriga rummen. Men det finns ändå viktiga föremål som behöver packas på ett särskilt sätt.

  Gör så här:

  • Hygienartiklar: Förhindra läckage genom att tejpa igen locket på förpackningar som innehåller vätskor. Placera sedan dessa i plastpåsar.
  • Läkemedel: Packa viktiga läkemedel i en lättåtkomlig väska som du tar med dig i din egen bil.
  • Handdukar och badrumsmattor: Använd dessa som utfyllnad i kartonger eller för att skydda ömtåliga föremål i andra rum.

  Packa ömtåliga föremål på rätt sätt

  Ömtåliga föremål som glas och porslin bör packas på rätt sätt för att skyddas. Använd tjockt packpapper, bubbelplast eller liknande för att skydda sådana föremål. Det är också viktigt att packa varje föremål individuellt för att undvika skador. Annars riskerar de känsliga föremålen att komma i kontakt med varandra i samband med transporten.

  Kontakta Östgöta-Flytt för hjälp

  När du ska flytta kan det vara lockande att försöka ta hand om allt själv för att spara pengar. Men det kan faktiskt vara både kostnadseffektivt och avstressande att anlita oss på Östgöta-Flytt. Vi tillhandahåller professionella flyttjänster som säkerställer att flytten blir så effektiv och smidig som möjligt. Så kontakta oss för att få hjälp med att genomföra din flytt!