Hoppa till innehåll

Checklista inför flytten

  Ska du flytta och undrar vad du behöver göra och när detta bör göras? Använd då denna checklista inför flytten för att få hjälp med att förbereda och planera din flytt!

  Steg 1: Så snart du vet att du ska flytta

  Flyttprocessen börjar långt före själva flyttdagen. Dessa är några av de första åtgärder du bör vidta så fort du vet att du ska flytta:

  Boka flyttfirma

  Det första och kanske viktigaste steget är att säkra flytthjälp till den stora flyttdagen. När du väljer en pålitlig flyttfirma som Östgöta-Flytt kan du lita på att din flytt blir så effektiv och stressfri som möjligt. Vi erbjuder flera användbara tjänster, från packhjälp och transport till uppackning. Men boka i god tid för att säkerställa att vi finns tillgängliga när du behöver oss!

  Gör en inventarielista

  Skapa en detaljerad lista över alla dina tillhörigheter som ska flyttas. På så vis underlättar du packningen av bohaget och kan försäkra dig om att inget glöms bort. Detta är också ett bra tillfälle att sortera ut saker som du inte längre behöver eller vill ha. Genom att sälja, donera eller kasta saker du inte använder kan du minska mängden saker som behöver flyttas.

  Införskaffa flyttmaterial

  För att packningen ska bli smidig behöver du ha rätt material. Beställ därför kartonger, packtejp, bubbelplast och märkpennor i god tid. Hos oss kan du köpa emballage och flyttkartonger inför flytten.

  Steg 2: En månad före flytten

  När flyttdagen börjar närma sig finns det flera viktiga åtgärder som du bör vidta för att förbereda:

  Adressändra

  Glöm inte att anmäla din nya adress till Skatteverket. Adressändringen ser till att din post kommer till rätt plats och hjälper till att undvika avbrott i viktiga tjänster.

  Byt elavtal och bredbandsavtal

  Kontakta dina leverantörer för el, bredband och tv för att informera dem om din flytt. Detsamma gäller också om du använder fast telefoni. Beroende på vart du flyttar kan du behöva säga upp dina nuvarande avtal och teckna nya. Alternativt kan du eventuellt flytta över dina befintliga avtal till den nya adressen.

  Uppdatera försäkringen

  Se över din hemförsäkring för att säkerställa att den täcker din nya bostad. Du kan behöva uppdatera eller ändra din försäkring beroende på storleken och värdet på din nya bostad.

  Steg 3: Två veckor före flytten

  Nu närmar sig flyttdagen med stormsteg och det är dags att intensifiera förberedelserna. Dessa är några viktiga åtgärder att vidta två veckor före flytten:

  Packa ner dina tillhörigheter

  Börja med att packa de saker du använder mest sällan. Säsongsbetonade föremål, böcker och prydnadssaker kan du tidigt i processen börja packa ner. Utgå från din inventarielista och packa systematiskt ner tillhörigheterna rum för rum. Märk varje kartong med dess innehåll och vilket rum föremålen tillhör så underlättar du uppackningen senare.

  Informera andra om flytten

  Det är viktigt att informera arbetsgivare, skolor och andra relevanta parter om din nya adress. Genom att göra detta försäkrar du dig om att viktig information och post når dig även efter flytten.

  Steg 4: En vecka före flytten

  Den sista veckan före flytten är det dags att börja fokusera på detaljerna och se till att allt är redo för den stora dagen.

  7 dagar före flyttdagen

  Packa en väska med de saker du behöver under de första dagarna i din nya bostad. Det kan vara kläder, hygienartiklar, laddare och viktiga dokument. Du kan då leva bekvämt i det nya hemmet utan att omedelbart behöva packa upp alla flyttkartonger.

  6 dagar före flyttdagen

  Kontakta Östgöta-Flytt för att bekräfta tid och adress för flytten. Detta är också en bra tidpunkt att diskutera eventuella sista minuten-detaljer samt bekräfta din packningslista och vilka tjänster du behöver.

  5 dagar före flyttdagen

  Gå igenom varje rum i bostaden för att försäkra dig om att inget glöms kvar. Detta är också ett bra tillfälle att städa utrymmen som kan ha varit svåråtkomliga under packningen.

  Steg 5: Flyttdagen

  Äntligen är den stora dagen här! Med alla förberedelser du har gjort bör din flyttdag fortlöpa så smidigt som möjligt.

  Förberedelser

  Se till att allt är packat och korrekt uppmärkt innan Östgöta-Flytt anländer. Skapa en tydlig gångväg i hemmet som underlättar för vårt team att komma åt alla flyttkartonger m.m.

  Överlämning

  När vårt team anländer går vi igenom bostaden tillsammans. Peka gärna ut särskilt ömtåliga eller värdefulla föremål. Ge även eventuella sista minuten-instruktioner. Se också till att du är tillgänglig för att svara på frågor under dagen, om sådana skulle uppstå.

  Steg 6: Dagen efter flytten

  När flytten är genomförd och du har vaknat upp i ditt hem finns det en sak kvar att göra:

  Packa upp

  Börja med att packa upp det allra viktigaste först. Fortsätt sedan med de kartonger som tillhör köket och sovrummet. På så sätt kan du snabbt börja känna dig hemmastadd i din nya bostad.

  Genom att följa stegen i denna checklista inför flytten kan du se till att din flytt blir så effektiv och stressfri som möjligt.